Interview Nina Kessler
Nina Kessler is op alle terreinen thuis. Asfalt, zand of piste hout, ze rijd over alles dat enigszins berijdbaar is. De nu 33 jarige renster is al een tijdje een vertrouwd gezicht in het peloton en zag de sport groeien vanop de eerste rij. Na vele jaren zelf als kopvrouw rond te rijden deelt ze haar ervaring nu ook met een nieuwe generatie rensters die maar al te graag in haar voetstappen willen treden en resultaten willen halen in een paar van de grootste wedstrijden die de kalender rijk is. Nina Kessler vertelt over zichzelf en over hoe ze de sport zag evolueren, met ook een blik op de toekomst.
Je bent bezig aan een goed voorjaar met winst op het NK Strandracen en een 8ste plaats in Drenthe. Hoe kijk je zelf terug op de eerste maanden van het jaar?
Ik kijk terug op een goed voorjaar. Het is altijd even wennen in een nieuwe ploeg en je moet elkaar leren kennen in de koers. Mijn rol was voornamelijk mijn ploegmaten ondersteunen. Ik heb gemerkt dat ik nog elk jaar stappen maak en ook dit jaar merk ik dat ik ook beter de klimmen kan overleven.
Drenthe vind ik altijd een mooie wedstrijd en ik ken de VAM berg ondertussen behoorlijk goed. Ik was blij dat ik er in de finale nog bij zat en dat ik hier een mooie top 10 plaats kon behalen.
In de winter vind ik het leuk om bezig te blijven. Helaas waren er door corona afgelopen jaren weinig baan en strandwedstrijden. Net voor corona werd ik Europees kampioen strandrace maar helaas heb ik weinig in mijn trui kunnen rijden. Wel mooi dat ik de langste strandrace hoek van holland den helder in mijn trui kon rijden en ook nog kon winnen.
Het EK moest ik dit jaar helaas missen door verplichtingen met de ploeg, des te mooier was het om de Nederlandse titel te pakken tijdens een extreme editie door de hevige storm.
Ook mijn titel op het NK koppelkoers met Marjolein van 't Geloof gaf mij veel vertrouwen.
Je maakte deze winter de overstap naar BikeExchange - Jayco. Wat zijn de ambities bij je nieuwe ploeg?
Door mijn ervaring in alle koersen wil ik vooral mijn ploeg ondersteunen en helpen in finales in grote koersen. Natuurlijk waar het kan mag ik ook voor mijn kansen gaan en die zal ik dan ook zeker met beide handen aanpakken. Ik weet dat ik een goeie sprint in de benen heb maar moet eerlijk zeggen dat de hectiek van een massa sprint mij steeds in minder ligt. Hierdoor vind ik het ook mooi als ik mijn ploegmaten hier kan helpen en goed kan afzetten in de sprint.
Het is een tijdje geleden dat je deelnam aan een grote ronde. Sta je dit jaar aan de start in de Giro of de Tour of focus je vooral op de eendagswedstrijden?
Als eerste lag de focus vooral op de voorjaarsklassiekers, en daarna gaan we kijken wat de rest van het programma gaat zijn, als het goed is zal ik de giro gaan rijden dit jaar. Ik heb de giro een paar keer gereden en vond het elke keer behoorlijk zwaar. Ik dacht ook elke keer dit ga ik nooit meer doen maar als je dan de finish hebt bereikt en na een paar weken zoveel sterker bent geworden stond ik een jaar later toch weer aan de start.
Ik heb benieuwd hoe ik het dit jaar ga doen in de Giro doordat ik zeker stappen heb gemaakt qua klimmen. Dus ik kijk erg uit naar deze koers.
Wat zijn je favoriete weersomstandigheden in de wedstrijd?
Ik vind waaierkoersen mooi. Van mij mag het goed warm zijn omdat ik daar totaal geen last van heb. Het mag altijd wel goed waaien. Kou vind ik ook niet heel erg maar de regen mag van mij weg blijven.
Je bent nu een paar jaar bezig met strandraces. Hoe zie je de discipline evolueren?
Lastig te zeggen. Ik vind het vooral heel leuk om ook in de winter actief bezig te blijven en af en toe die wedstrijd prikkel te hebben. De concurrentie is sterker geworden. Alleen ik merk wel vanaf het moment dat ze de meiden na de mannen laten starten, dat er minder vrouwen mee doen. De oorzaak hiervan is dat veel vrouwen snel alleen komen te zitten en dan zijn sommige strandraces een lange tocht. Natuurlijk is het goed dat de vrouwen en mannen een aparte wedstrijd moeten rijden maar ik zou het liever zien dat we toch tegelijk starten in een apart vak in de hoop dat er meer vrouwen mee gaan doen.
Je hebt de voorjaars kalender door de jaren heen flink zien uitbreiden, ben je tevreden over de nieuwe organisaties of heb je eventueel nog advies voor hen?
Ik ben zeker tevreden over de kalender van de vrouwen en hoe deze is uitgebreid. Ik moet wel zeggen dat het soms voor ploegen lastig is om elke wedstrijd met een volle ploeg aan de start te staan. De kalender is vol maar net te klein voor een volledig dubbel programma voor een ploeg. Zodra er echt een dubbel programma gedraaid zou kunnen worden moeten natuurlijk ook de ploegen hierop voorbereid zijn met dubbele rensters, staf, materiaal. Op dit moment denk ik dat het vrouwen wielrennen daar nog een beetje tussenin zit.
Je maakt nu 12 jaar deel uit van het peloton. Hoe heb je de sport zien veranderen?
De afgelopen jaren zijn er enorm grote sprongen gemaakt in het vrouwen wielrennen. Het is professioneler geworden het is een totaal anders peloton dan 10 jaar geleden. Jaren gelden waren er een handje vol rensters die volledig van het wielrennen leefde en nu is dat meerendeel van het peloton. Hierdoor kunnen de vrouwen zit nu volledig focussen op het fietsen. Ook de ploegen die aan de mannen ploegen verbonden zijn net zoals mijn ploeg vind ik een goede stap. We kunnen gebruik maken van hun ervaringen en facaliteten. Ook de bekendheid van het vrouwenwielrennen is flink gestegen. Natuurlijk doordat de meeste wedstrijden nu live worden uitgezonden. Mensen herkennen rensters en weten nu dat er meer vrouwen zijn dan bijvoorbeeld alleen Marianne Vos.
Zou je na je carrière graag in de sport willen blijven?
Ik zit al zo lang in de sport en zou mij nog niet kunnen voorstellen hoe het is om geen wielrenster meer te zijn. Ik hou van de sport en zou zeker in dit wereldje willen blijven.
Comments
Post a Comment